Connect with us

Kripto Para Nedir?

BUSD Nedir?

Published

on

BUSD yasal düzenlemeye tabi, ABD dolarına endeksli, itibari para destekli bir sabit coindir. Her bir BUSD birimi için rezervde bir USD tutulur. Diğer bir deyişle, BUSD arzı USD’ye bire bir oranda endekslidir. BUSD tutanlar tokenlarını itibari paraya çevirebilir ya da itibari paralarını BUSD’ye dönüştürebilir. Projenin sahibi Paxos, BUSD rezervlerine yönelik aylık denetim raporları yayınlar.

Bir sabit coin olarak BUSD, istikrarlı bir piyasa değerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Yatırımcıların ve alım satım yapanların kripto dünyasından çıkmak zorunda kalmadan blockchain üzerinde düşük oynaklığa sahip bir varlık tutmasına olanak sunar.

Binance’ten kripto aldıysanız ya da burada işlem yaptıysanız, muhtemelen BUSD ile karşılaşmışsınızdır. Bu token, Binance’in borsasında sunduğu alım satım çiftleri arasında yaygın olarak işlem görür. Kısacası BUSD, USD’nin dijital bir versiyonu olarak hareket eder ve USD’nin değerine endekslidir.

Alım satım yapanların ve yatırımcıların BUSD tutma nedeni yeni kullanıcılar için pek bariz olmayabilir. Fakat BUSD ve diğer sabit coinler kripto ekosisteminde önemli bir role sahiptir.

BUSD tam olarak nedir?
BUSD, Paxos ve Binance tarafından oluşturulmuş bir sabit coindir. Paxos, harici şirketlere Hizmet olarak Sabit Coin ürününü sunmak için blockchain teknolojisini kullanır. Daha önceden Pax Gold (PAXG) adında altına endeksli bir sabit coin de yaratmıştır. New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı hem BUSD hem de PAXG tokenlarını yasal olarak düzenlemektedir.
Teknik seviyede BUSD, itibari para destekli bir sabit coindir ve USD’ye endekslidir. BUSD’nin toplam arzına eşit bir miktarda USD, FDIC tarafından sigortalı olan ve Paxos’un rezervi işlevini gören ABD bankalarında tutulmaktadır. USD’nin fiyatı yükseldiğinde ya da düştüğünde BUSD’nin fiyatı da aynı oranda değişir. Bu, sabit coinler için en yaygın ve geleneksel modeldir.
BUSD, işlemler için üç temel özellik sunar: erişilebilirlik, esneklik ve hız. Tokena Paxos ya da Binance üzerinden kolayca erişmek mümkündür. Binance’in borsasından ya da itibari para geçiş kanallarından BUSD satın alabilir ya da sizin için yeni BUSD tokenları çıkarması amacıyla Paxos’a ABD doları gönderebilirsiniz.

BUSD, kripto kullanıcılarının birikimlerini blockchainin dışına taşımak zorunda kalmadan istikrarlı bir varlığa hızla çevirmesine imkan tanıyarak esneklik de sunar. Son olarak, kullanıcılar BUSD kullanarak düşük bir ücret karşılığında dünyanın dört bir yanına hızla para gönderebilir.
Token üç farklı blockchain üzerinde yer alır: Ethereum, Binance Smart Chain ve Binance Chain. Coin sahipleri tokenlarını ihtiyaçları doğrultusunda bu blockchainler arasında bir blockchainden diğerine geçirebilir. Bu işlem, Binance borsası (çekim yaparken) ya da Binance Köprüsü üzerinde yapılabilir.

BUSD nasıl çalışır?
BUSD’nin endeksini koruma mekanizması, diğer sabit coin türlerine kıyasla oldukça basittir. Her BUSD, rezervdeki 1 USD ile değiştirilebilir. BUSD’lerinizi Paxos’a gönderdiğinizde bu tokenlar yakılır ve size itibari para gönderilir. Bu mekanizma, arzı ve rezervleri 1’e 1 oranında sabit tutar.

BUSD’nin fiyatı 1 BUSD karşılığında 1 USD’nin altına düşmeye başladığnda arbitraj alım satımı yapanlar yüksek miktarlarda BUSD satın alır. 0,98 USD’lik bir fiyat bile bu kişilere kar elde etmek için bir fırsat sunabilir. Arbitraj yapanlar yüksek miktarlarda BUSD satın aldıktan sonra BUSD tokenlarını Paxos platformu aracılığıyla itibari paraya dönüştürebilir. BUSD’ye yönelik talepteki artış da doğal olarak tokenın fiyatını tekrar 1 USD’ye yükselterek 1’e 1 endeksi geri getirir.

BUSD’nin yasal düzenlemesi nasıl yapılır?
New York eyaleti düzenleyicileri Paxos, Binance ve sabit coinin nasıl çalışması gerektiği üzerine belirli tedbirleri uygulamaya koymuştur. Paxos, tokenın tam olarak teminatlandırıldığını garanti altına almanın yanı sıra BUSD tokenlarının yaratılmasını ve yakılmasını da dikkatle kontrol etmelidir. Ayrıca Paxos, yasa dışı faaliyetlerden dolayı gerekirse hesapları dondurma ve fonları taşıma hakkını da elinde tutar. Bu prensiplerin tamamı, Trust Charter’a (Güven Beratı) ve sabit coinler için geçerli olan New York bankacılık kanunlarına uygundur.

Tokenın akılı sözleşmesinde sabit coinin yasal düzenlemesini yansıtan yeni bir dahili fonksiyon bulunur: SetLawEnforcementRole. Bu küçük kod parçası, NYFDS düzenlemelerine uyum kapsamında Paxos’un daha önce bahsettiğimiz yetkileri kullanmasına imkan tanır.

İnsanlar neden BUSD kullanır?
BUSD, kripto yatırımcılarına ve alım satım yapanlara daha önce bahsettiğimiz özelliklere dayalı çeşitli kullanım alanları sunar.

Kripto piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarından kaçınma
Kripto ekosistemi çok oynak olabilir. Geleneksel finansal piyasalara benzer şekilde kripto dünyasında da özellikle de piyasa çok oynak olduğunda istikrarlı varlıklara yönelik bir talep vardır. Geleneksel yatırımcılar, varlıkları itibari paraya ya da menkul kıymetlere çevirerek oynaklık dönemlerini atlatabilir. BUSD de aynı fırsatı kripto yatırımcılarına ve alım satım yapanlara sunar.

İtibari paraya çevirmek zorunda kalmadan kazancı garanti altına alma
Bir kişi yatırımdan çıkmak ve karını almak istediğinde BUSD bunu yapmak için son derece likit bir yol sunar. İtibari para cinsindeki fonları borsadan banka hesabınıza aktarmak için beklemenize gerek kalmaz. Yeni bir pozisyona girmeye ya da başka bir varlık satın almaya karar verirseniz de hesabınıza yeni itibari para fonları eklemek için beklemek durumunda kalmazsınız.

Arbitraj
BUSD, Binance Smart Chain ve birçok otomatik piyasa yapıcıda (AMM) son derece popüler bir sabit coindir. Fiyatların farklı AMM’lerde değişiklik göstermesi durumunda bu likidite havuzları arbitraj fırsatları sunabilir. BUSD tutmak, arbitraj yapanların hızla bir borsadan diğerine geçmesine ve BUSD’nin farklı platformlar üzerindeki yaygın kullanım oranından faydalanmasına imkan tanır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, BUSD satın alarak ve bunu itibari para karşılığında nakde çevirerek de arbitraj fırsatları yakalamak mümkün olabilir.

BUSD’nin diğer sabit coinlerden farkı nedir?
BUSD, piyasadaki diğer sabit coinlerden birkaç önemli nedenden ötürü farklıdır. Öncelikle BUSD, itibari para destekli sabit coinler kategorisi içinde yer alır. Rezervleri için kripto varlıkları kullanan kripto destekli sabit coinler de vardır. Bu coinlere örnek olarak DAI verilebilir.
Hiç teminatlandırma yapılmayan algoritmik sabit coinler de mevcuttur. Bu projeler, sabit coinin arzını token yaratmaya ve yakmaya yönelik algoritmalarla kontrol etmeye çalışır.

BUSD’nin itibari para destekli diğer sabit coinlerden farkı nedir? Önemli bir nokta, Paxos’un düzenli olarak yayınladığı denetim raporlarıyla USD rezervlerinin BUSD arzıyla 1’e 1 oranda eşleştiğini göstermesidir.

Muhasebe şirketi Withum, BUSD’nin düzenlemeye tabi bir kripto para olarak gereklilikleri yerine getirmesi kapsamında bu denetimleri yapar. Her proje bunu yapmaz ve itibari para destekli bazı sabit coinler iddia ettikleri kadar rezerve sahip olmayabilir.

Örneğin New York Başsavcısı tarafından açılan bir dava, sabit coin Tether’in (USDT) rezervlerinin %100 itibari para destekli olmadığını göstermiştir. Bu bulgu, Tether’in daha önce ortaya attığı iddialarla doğrudan çelişmektedir.

BUSD zincir üstü ölçütleri
Haziran 2021 itibarıyla BUSD, yaklaşık 9.600.000.000 USD ile piyasa değeri bazında piyasanın ikinci en büyük sabit coinidir. Bu rakam BUSD’nin ERC-20 tokenlarını ve coinin BEP-2 ve BEP-20 versiyonlarını kapsamaktadır. Popülerlik kazanmış olsa da BUSD’nin ve en büyük rakibi Tether’in piyasa değerleri arasında hala önemli bir fark söz konusudur.
Bu makalenin yazıldığı tarih itibarıyla BUSD, 0,4286’lık oldukça yüksek bir Hacim/Piyasa Değeri oranına da sahiptir. Bu oran, bir coinin toplam piyasa değerine kıyasla 24 saatlik işlem hacmini ölçer. Örneğin Bitcoin’in (BTC) Hacim/Piyasa Değeri oranı 0,06059’dur. Bu da esasen BUSD’nin uzun vadeli yatırımlardaki gibi cüzdanda bırakılmak yerine düzenli olarak kullanıldığını gösterir. Bu prensip, daha önce bahsettiğimiz kullanım alanlarıyla uyumludur.

Advertisement

Nereden BUSD alabilirim?
BUSD almanın birkaç farklı yolu vardır. BUSD ana sayfasından farklı birkaç satın alma seçeneğine ulaşabilirsiniz. Seçeneklerden biri, ikincil piyasadan BUSD satın almaktır. Binance, alınıp satılabilir birçok BUSD çiftinin yanı sıra basit itibari para geçiş kanallarına da sahiptir. Borsadayken başka bir kripto para ya da itibari para coiniyle BUSD’yi takas edebilir ya da BUSD satın almak için banka ya da kredi kartınızı kullanabilirsiniz.
Bir diğer yöntem, bir AMM’e yönelmek ve başka bir coin ya da tokenı bir likidite havuzunda BUSD ile takas etmektir. Alternatif olarak Paxos’un web sitesine giderek USD’lerinizi doğrudan BUSD’ye dönüştürebilirsiniz. Paxos itibari paranızı alacak, rezervlerine ekleyecek ve sizin için yeni coinler çıkaracaktır.

Continue Reading
Advertisement

Copyright © 2022 Tavsiyebak
Tavsiyebak.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz.